Werk

Onmisbare tips voor duurzaam ondernemen

De laatste jaren is er in de Nederlandse ondernemerswereld veel aandacht voor duurzaam ondernemen. Steeds vaker stappen ondernemers over op groene zakelijke energie of kiezen ze ervoor om hun eigen stroom op te wekken. Toch zijn er nog steeds veel mensen die niet goed weten waar ze moeten beginnen in het kader van groener ondernemen. Ben jij ondernemer en wil je liever vandaag dan morgen beginnen met een groene bedrijfsvoering? Lees dan vooral even verder; in dit artikel hebben we een aantal onmisbare tips voor duurzaam ondernemen voor je verzameld.

Stap over op groene zakelijke energie

Een van de meest simpele stappen die je kunt zetten, is de overstap op groene energie voor je bedrijf. De kans is groot dat wanneer je nog geen actie hebt ondernemen je gewoon over standaard grijze energie beschikt. Dat is helemaal niet erg, maar wanneer je duurzamer wil ondernemen is het toch echt aan te raden om daar iets aan te doen. Het duurzame alternatief van grijze energie is groene stroom; een vorm van energie die veel schoner is dan grijze stroom. Bij de productie van groene energie komt veel minder CO2 vrij dan bij de productie van grijze stroom. CO2 is een schadelijk uitlaatgas dat er onder andere voor zorgt dat er een gat in de ozonlaag ontstaat. Daardoor krijgen we te maken met extreme klimaatveranderingen. Een andere reden om voor groene energie te gaan, is omdat deze vorm van energie gemaakt wordt uit natuurlijke bronnen die onuitputtelijk zijn. Denk aan de zon, de zee en de wind. Grijze stroom wordt daarentegen geproduceerd uit fossiele bronnen die op een dag op zullen zijn als we eruit blijven putten zoals we dat nu doen.

Schaf zonnepanelen aan voor groene stroom

Wat zo bijzonder is aan groene energie is dat dit de enige vorm van energie is die je helemaal zelf op kunt wekken. Hoe fantastisch is dat? Het maakt niet uit of je zakelijke energie zzp of grootzakelijke energie nodig hebt; voor ieder soort ondernemer zijn zonnepanelen te koop. Naast die zonnepanelen heb je een omvormer nodig waarmee je de opgevangen zonnestralen om kunt zetten tot bruikbare energie. Het grote voordeel van je eigen groene energie opwekken is dat je niet meer afhankelijk bent van wat er zoal op de energiemarkt gebeurt. Gaan de energietarieven ineens omhoog dan merk je daar niets van; ideaal! Daarbij wek je groene energie op waarmee je sowieso je steentje bijdraagt aan een beter milieu. En goed nieuws: uiteindelijk profiteer je van gratis energie. Zodra je de investering er na acht tot tien jaar uit hebt, maak je nog tien tot vijftien jaar gebruik van gratis zonne-energie. Dat scheelt ontzettend veel geld op je zakelijke energierekening.

Kies voor refurbished en tweedehands kantoormeubelen

Er zijn nog allerlei andere tips die je op kunt volgen om duurzamer te ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een papierloos kantoor of van het volledig isoleren van het bedrijfspand waarin je werkt? Wat je tot slot nog kunt doen is overstappen op refurbished apparatuur en tweedehands kantoormeubelen. Refurbished apparatuur zijn tweedehands apparaten zoals laptops en smartphones die compleet zijn nagekeken en waar nodig gerepareerd zijn. Ze krijgen op die manier een tweede of derde leven terwijl je profiteert van de voordelen van een nieuwe telefoon én een lagere prijs. Daarmee zorg je ervoor dat de wereldwijde afvalberg net een stukje kleiner wordt. Dat is ook het geval wanneer je voor tweedehands kantoormeubilair kiest in plaats van voor nieuwe bureaus, kasten en stoelen. Het is zonde om allemaal nieuwe spullen te kopen wanneer er nog zoveel moois tweedehands te scoren is. Hier betaal je ook nog eens veel minder voor, dus wat dat betreft, is het helemaal de ideale combinatie.

Geef een reactie