Algemeen

Goed omgaan met je lp’s

Ze worden weer steeds populairder: lp’s en singles. Steeds meer artiesten brengen nu naast cd’s weer lp’s op de markt en ze worden veel verkocht. Als je zelf lp’s spaart of wil gaan sparen, dan is het wel belangrijk om goed om te gaan hiermee. Daarom geven wij je een aantal tips!

Het opbergen van lp’s

Als allereerst is het ongelooflijk belangrijk dat je de lp’s goed opbergt. Veel mensen maken nog steeds de fout dat ze de platen opstapelen. Er komt dan veel gewicht op de onderste platen te liggen en dit kan er voor zorgen dat de platen gaan buigen. De plaat is dan niet meer te gebruiken en je kunt zelfs je platenspeler beschadigen! Het is dus belangrijk om de lp’s altijd rechtop weg te zetten in de kast. Ook voor singeltjes geldt hetzelfde. Deze zijn natuurlijk niet zo zwaar als lp’s, maar het is altijd goed om het zekere voor het onzekere te nemen.

Beschermen van lp’s

Platen van artiesten gebruik je. Je haalt de plaat waarschijnlijk vaak uit zijn hoes en hierdoor kunnen gebruikssporen en beschadigingen ontstaan op de hoes. Daarom is het een goed idee om doorzichtige lp hoezen aan te schaffen. Deze hoezen zijn precies de afmetingen van de plaat en daardoor past het perfect. Ook zijn er speciale lp hoezen voor dubbele lp’s die je open kunt klappen. Voor singles zijn er ook verpakkingszakjes te vinden om de singles goed te beschermen. Je hebt ook verpakkingszakjes voor singles die net zo dik zijn als de lp hoezen.

Schoonmaken van lp’s? Lees hier meer over

Als laatste willen we je graag wat tips meegeven over het schoonmaken van de plaat zelf. Platen bestaan uit groeven die door middel van de naald muziek kunnen maken. Het is dus belangrijk dat deze groeven goed schoon blijven, zodat de kwaliteit van de muziek er niet op achteruit gaat. Toch is het niet te vermijden dat de plaat soms wat stoffig wordt. Daarvoor is het belangrijk dat je hem goed en veilig schoonmaakt. Er zijn speciale borsteltjes die gemaakt zijn voor het schoonmaken van lp’s. Ook zijn er sprays die voor het schoonmaken van lp’s zijn bedoeld. Als je deze sprays of borstels niet hebt, dan kun je het ook met een doekje doen. Maak dan een sopje van water met een klein beetje afwasmiddel en ga met de doek over de plaat. Zorg ervoor dat je niet te hard op de plaat drukt!

Geef een reactie