Algemeen

De gewone fiets is een e-bike

Sinds een aantal jaren worden er meer e-bikes verkocht dan fietsen zonder elektrische trapondersteuning. Was in de beginjaren van de e-bike de elektrische fiets iets voor oudere mensen of voor mensen met een beperking, dat is al lang niet meer zo. Jongeren die naar de middelbare school fietsen, moeders met een e-bakfiets met kleine kinderen, een hippe elektrische stadsfiets; de e-bike kan tegenwoordig vele vormen aannemen.

Verschillende soorten e-bikes

Naast de verschillende soorten e-bikes, zoals de bakfiets, de stadsfiets of de transportfiets, zijn er ook andere soorten e-bikes, zoals speed pedelecs. Een speed pedelec is ook een elektrische fiets, maar dan eentje die wel 45 kilometer per uur kan (de normale elektrische fiets heeft een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur). In tegenstelling tot een reguliere e-bike moet je op een speed pedelec een helm op, en een kenteken en WA-verzekering hebben. Veel merken fietsen hebben tegenwoordig e-bikes in hun assortiment. Daarnaast zijn de afgelopen tijd merken ontstaan die alleen elektrische fietsen verkopen. Niet alleen in een fietsenwinkel, maar steeds vaker ook online.

Je fiets online kopen

Je fiets online kopen klinkt misschien wat vreemd, toch gebeurt het steeds vaker. Vaak kun je wel een proefrit maken of de fiets bekijken in een showroom. Wanneer er onderhoud of een reparatie plaats moet vinden kun je ook bij die showroom terecht, of er komt een monteur bij je thuis. Met een servicebus komt hij dan op afspraak langs om je fiets te repareren. Ook kun je vaak op die manier een proefrit maken: je geeft aan welke fiets, of fietsen, je wil proberen en de fietsenverkoper komt met een bus met fietsen langs, waarna je ze kunt uitproberen.

Verschillende soorten motors en accu’s

De aandrijving van een elektrische fiets kan via een achterwielmotor, een middenmotor of een voorwielmotor. De middenmotor is inmiddels het populairst en wordt het meest verkocht. Dat komt omdat de fiets met middenmotor het meest natuurlijk aanvoelt, goede ondersteuning biedt en een goede wegligging heeft. De voorwielmotor geeft meer het gevoel dat je vooruit getrokken wordt. Ook heeft deze variant een goede prijs-kwaliteitverhouding, omdat ze relatief goedkoop te produceren zijn. De achterwielmotor is aan het uitsterven. Het was de eerste vorm van ondersteuning, maar heeft als nadeel dat het altijd gepaard gaat met een open kettingkast. Veel mensen vinden dat niet prettig. Bij elke motor hoort ook een accu. Ook daar zijn allerlei varianten in. Niet elke accu kan met ieder type motor gecombineerd worden. Iets om op te letten dus, want de motor met accu is het hart van je elektrische fiets.

Geef een reactie